Badbevallingen.

De voordelen van bevallen in bad.

Mijn opleiding heb ik afgerond met twee prachtige bad bevallingen, de baby’s werden heel relaxed geboren en één baby viel meteen in slaap op de buik van zijn moeder.

 

De keuzevrijheid in hoe je weeën opvangt tijdens de bevalling en dan kunnen kiezen voor het bevalbad is erg fijn. Als je de opties rondom geboorte en bevalling niet kent weet je ze niet. Het is erg belangrijk om je te verdiepen in wat er allemaal mogelijk is op het gebeid van bevallen en steeds vaker wordt er gekozen voor bevallen in een bevalbad. Een aantal voordelen van bevallen in een bevalbad lees je in dit blog.

  • Water ontspant

Eenmaal in bad heb je het gevoel dat de weeën minder worden. Water ontspant en die ontspanning heb je nodig om het bevallingshormoon aan te maken. Tussen de weeën door kan je heerlijk ontspannen in het warme water.

  • Water geeft bewegingsvrijheid

In een bad kan je tijdens een wee makkelijk een prettige houding vinden en in de rust totale ontspanning zoeken. In het water voel je je kilo’s lichter en in sommige baden kunnen ook de partners in bad om te ondersteunen tijdens weeën of om samen de baby op te vangen als het wordt geboren.

  • Autonomie in bad

In het water blijf je makkelijker geconcentreerd op jezelf, het bad geeft je een beschermd gevoel. Je eigen veilige cocon die je helpt ontspannen en waardoor je minder verstoringen van buitenaf krijgt. Een bevalling waarbij je als moeder zelf de regie houdt, vergroot de kans op een positieve bevalervaring.

  • Partner kan helpen

De partner voelt zich vaak machteloos bij een bevalling en bij een bad bevalling kan de partner praktisch iets doen. Het bad moet opgezet en gevuld worden en je partner kan je ondersteunen tijdens de weeën en jullie baby opvangen. Er zijn ook baden waar de partner ook in bad kan zodat hij dicht bij je is.

  • Snellere Bevalling

Een badbevalling verloopt gemiddeld sneller dan andere bevallingen. Door de ontspanning in bad maak je meer oxytocine aan en deze zijn nodig om de weeën op te wekken, daardoor ontstaat er een versnelling in de ontsluitingsfase.

  • Minder kans op scheurtjes of knip

Door het warme water is het weefsel van het perineum beter doorbloed en rekt het makkelijker mee als je baby door het geboortekanaal gaat.

  • Aanmaak bevallingshormonen

Door het warme water en de ontspanning in bad maak je sneller de bevallingshormonen oxytocine en endorfine aan. Deze hormonen heb je nodig om de baby geboren te laten worden. Oxytocine is nodig om de baarmoederspieren samen te laten trekken en endorfine is een natuurlijk pijnstillend hormoon die twee maal zo sterk is als morfine.

  • Natuurlijke pijnstilling

Eenmaal in bad heb je het idee dat de weeën minder heftig zijn. Het water werkt ontspannen en verzachtend en maakt je eigen natuurlijke pijnstilling endorfine aan. Vrouwen die in bad bevallen vragen daarom minder snel om pijnbestrijding.

  • Zachte overgang voor de baby

Een geboorte in bad maakt de overgang vanuit de baarmoeder naar het warme water een stuk prettiger. Baby’s die in bad worden geboren zijn vaak relaxte baby’s.

Een bevalbad kan je zelf kopen of huren. Er zijn verschillende soorten en maten en  makkelijk op te zetten en af te breken.

In de meeste ziekenhuizen hebben ze een bad die je kunt huren of reserveren. Wil je in het ziekenhuis in een bad bevallen? Dan is het verstandig contact op te nemen met het ziekenhuis. Ieder ziekenhuis heeft zijn eigen protocol!