Bevalbad huren

Bevallen in bad

Bevallen in water wordt steeds populairder en heeft zoveel voordelen. Water ontspant en verzacht de weeënpijn, is een natuurlijke vorm van pijnstilling, je kunt ontspannen tussen de weeën door en het geeft je bewegingsvrijheid.

Als je lichaam ontspant dan maakt je lichaam meer oxytocine en endorfine aan. Oxytocine is nodig voor het bevorderen van de ontsluiting en endorfine is een natuurlijke pijnstiller die je lichaam zelf aanmaakt tijdens de bevalling en die tweemaal zo sterk is als morfine.

Wat is een bevalbad?

Een bevalbad is een bad dat speciaal is ontworpen om op een veilige manier in te bevallen, voor zowel de moeder als de baby. Een gewoon bad in de badkamer is vaak te klein om in te bevallen. De verloskundige kan er amper bij en je zwangere buik kan maar tot je navel onder water. Een bevalbad is dieper en de randen van een bevalbad zijn zacht en stevig, zodat je er tegen kunt leunen. 

“Op het moment dat ik het bad in ging kon ik me goed ontspannen, vanaf dat moment verliep de bevalling heel vlot".

Aanmaak bevallingshormonen

Het warme water stimuleert de aanmaak van de belangrijke bevallingshormonen oxytocine en endorfine. Oxytocine zorgt voor effectieve, krachtige weeën en endorfine werkt kalmerend en pijnstillend.

Gewichtloos

In het water ben je gewichtloos waardoor je makkelijker kunt bewegen en bevalhoudingen kunt aannemen die goed voelen. Ook helpt de zwaartekracht het geboorteproces als je een verticale houding aanneemt. In het bad kan je makkelijk op je knieën of hurken zitten, leunend tegen de badrand.

Privacy

Het bevalbad is jouw persoonlijke ruimte waar je je rustig kunt terugtrekken. Je voelt je beschermd door de badrand en het water en je kunt je makkelijker afsluiten voor wat er om je heen gebeurt. Zo herstel je ook beter tussen de weeën door.

Bevallingsduur

Bevallen in bad heeft een grotere kans dat de duur van je bevalling korter is. Doordat je je makkelijker kunt ontspannen tussen de weeën door maak je meer oxytocine en endorfine aan, waardoor de ontsluiting vlotter verloopt. 

Minder ingrepen

Het warme water geeft ontspanning en zorgt ervoor dat het weefsel van het perineum beter doorbloedt en makkelijker mee rekt. Daardoor minder kans op scheurtjes of een knip.

Relaxte baby

Doordat jij ontspannen bent, verloopt de overgang van de ontsluiting naar de uitdrijvingsfase rustiger. Als de baby wordt geboren komt hij in warm water terecht en dit maakt de overgang naar de buitenwereld rustiger voor de baby.

"De overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld verliep zo rustig dat mijn zoon na de geboorte op mijn buik in slaap viel".

Meer informatie of het bevalbad huren?

Neem gerust contact op voor meer informatie over het bevalbad of andere vragen!