Geboorteplan.

Geboorteplan opstellen.

Wat is een geboorteplan?

Rondom de bevalling heb je heel veel keuzes. Een geboorteplan stel je van tevoren globaal op, zodat je alvast kunt nadenken over hoe en waar je wilt bevallen en welke wensen je nog meer hebt. Het is een handige richtlijn voor jezelf, je partner, de verloskundige en/of gynaecoloog die bij jou bevalling aanwezig zijn. Jij en je partner kunnen aangeven wat jullie wensen, voorkeuren en ideeën zijn. Het is een manier om na te denken over wat mogelijk is en wat jij belangrijk vindt voor jezelf om zo goed mogelijk te kunnen ontspannen, maar ook voor je baby.

Je kunt een plan A maken (hoe jouw ideale bevalling eruit ziet), maar ook belangrijk om een plan B of C te maken. Op die manier is het voor jouw geboorteteam duidelijk wat jullie belangrijk vinden tijdens de bevalling, ook als het toch anders loopt dat je had verwacht.

Waarom een geboorteplan?

Waarom zou ik een geboorteplan schrijven? Niets is zo onvoorspelbaar als een bevalling!!! Een geboorteplan schrijven heeft zeker zin. Vergelijk het met het bouwen en inrichten van een huis! Je schrijft een plan en maakt een tekening, maar het zal nooit helemaal verlopen volgens plan. Maar jij bent wel degene die alsnog de beslissingen neemt. Zo zal het bij een bevalling ook gaan, jij staat aan het roer, jij hebt de regie in handen. Bij het opstellen van een geboorteplan denk je van tevoren na over de verschillende mogelijkheden die er zijn en keuzes die je kunt maken. Iedereen om je heen weet wat voor jou belangrijk is en wat jouw wensen zijn. Bij mijn doula begeleiding en bij de cursus Relaxed bevallen wordt het opstellen van een geboorteplan behandeld. Deze kan je met je de verloskundige of gynaecoloog bespreken en is het onderdeel van je bevalling.

 

Wat kan er in je geboorteplan staan?

Waar wil je bevallen?

Begeleiding – wie wil je bij je bevalling hebben?

Hoe wil je bevallen? 

  • Houding
  • Ademhalingstechnieken
  • In bad of op bed? Op een baarkruk?

Ziekenhuis

  • Hoe sta je tegenover ingeleid worden?
  • Hoe sta je tegenover een keizersnede?
  • Wat vind je van een lotusgeboorte?
  • Hoe denk je over pijnbestrijding?
  • Hoe denk je over medische ingrepen zoals inknippen of het gebruik van een vacuümpomp?

Na de bevalling 

Andere wensen

  • Heb je nog wensen die hierboven niet benoemd zijn? Schrijf deze dan ook op.


Inzichtkaarten

Voor het opstellen van een geboorteplan gebruik ik een set met inzichtkaarten die vol met vragen staan voor jou. De antwoorden zullen je inzicht gaan geven in wat jij echt belangrijk vindt. Ze bieden ondersteuning bij het voorbereiden op de geboorte van jouw baby en laten je nadenken over hoe jij deze geboorte wilt gaan ervaren.

Je kunt ze bestellen op de volgende link Inzichtkaarten | Het Moederinstinct