Tijdstip van bevallen
en volle maan

Waarom begint de bevalling meestal 's avonds of 's nachts en heeft volle maan hier invloed op?

Deze vraag heb ik vaak gekregen en eerlijk gezegd kan ik hier geen duidelijk antwoord op geven. Reden om hier een onderzoekje naar te doen en er een nieuw blog over te schrijven. 

University of Londen

Studenten van de University of Londen zijn mij voor geweest en hebben hier al uitgebreid onderzoek naar gedaan. In het onderzoek werden 5 miljoen bevallingen in een periode van 10 jaar geanalyseerd. De onderzoekers ontdekten dat 28,5% van de bevallingen plaatsvonden tussen 9.00 uur en 16.59 op werkdagen. De rest van de bevalling (71,5%) gebeurde dus buiten de ‘kantooruren’ in het weekend of tijdens de vakantie. Ongeveer 2,5 miljoen van deze bevallingen startte spontaan zonder dat ze werden opgewekt. Deze bevallingen begonnen meestal tussen 1.00 uur en 6.59 uur. De piek was 4.00 uur. Vaak waren de bevallingen niet in het weekend, maar juist op weekdagen. Zie: Nieuwe studie onthult tijd en dag vrouwen zijn het meest waarschijnlijk om te bevallen (medicalxpress.com)

Het is dus eigenlijk heel opvallend dat de meeste bevallingen in de nacht gebeuren. Dit heeft volgens onderzoeker Dr. Peter Martin te maken met onze evolutionaire erfenis. Onze voorouders leefden in groepen die overdag actief waren en zich verspreiden over het leefgebied. ‘s Avonds en ’s nachts kwamen ze weer bij elkaar om te rusten. Dus door ’s avonds of ’s nachts te bevallen hadden de moeder en baby bescherming van de anderen.

Hormonen

Een andere reden waarom de meeste bevallingen ’s avonds of ’s nachts beginnen is dat we overdag actief zijn dus meer het hormoon adrenaline aanmaken. Adrenaline remt het bevallingshormoon oxytocine en daardoor dus ook de weeën. De adrenaline concentratie zal namelijk stijgen bij, onder andere; pijn, stress, angst en onrust. 

Oxytocine, endorfine en adrenaline

Ook wanneer de omgeving als niet rustig en/of veilig genoeg ervaren wordt. Op het moment dat we ‘s avonds rust nemen, neemt de adrenaline af en kan het bevallingshormoon oxytocine toenemen en kan de bevalling beginnen.

Een bevalling kan dus beginnen als het lichaam er klaar voor is. Als er een balans is tussen de hormonen oxytocine, endorfine en adrenaline. Oxytocine is superbelangrijk bij de bevalling, het werkt op de baarmoeder. Dat betekent dat als dit hormoon hoog is in je bloed, de baarmoeder gaat samentrekken en er weeën kunnen worden aangemaakt. Endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller, die je lichaam automatisch aanmaakt tijdens een bevalling.

Geboortecoach/doula, cursus Relaxed Bevallen of bevalbad

Tips: voor weinig adrenaline tijdens de bevalling en zo veel mogelijk oxytocine en endorfine:

Heeft volle maan invloed op de bevalling?

De maan is en blijft een magische gewaarwording. Maar of er ook daadwerkelijk meer baby’s geboren worden bij volle maan is tot op heden nog geen bewijs voor gevonden.

Het aantal geboortes tijdens die ene nacht in de maand van volle maan is niet hoger dan de andere nachten zonder volle maan. Tijdens volle maan lijkt het aantal geboortes dus gewoon gelijk te zijn met de andere nachten van de maand.

Ondanks dat er niet veel wetenschappelijk bewijs is, worden er wel steeds meer verbanden gezien tussen de volle maan en de energie, emoties, het slaappatroon en dromen van mensen. Of het nu waar is of niet, als jij gelooft in de kracht en energie van volle maan dan kan het je bevalling (onbewust) op gang helpen doordat je op dat moment beter kunt loslaten en ontspannen. Je gaat beter naar je lichaam luisteren en je lichaam kan de bevallingshormonen gaan aanmaken. Meer informatie hierover vind je op de volgende website Heeft de maan invloed op de bevalling? – Je bent mama