FAQ

De belangrijkste vragen op een rij

 Bekijk hieronder de FAQ’s. 

Heb je een vraag of wil je meer weten?

Neem dan contact op via info@birthsupport-susan.nl

Een doula is er om je te ondersteunen tijdens je zwangerschap en de bevalling. Ze geeft je adviezen, helpt je bij het maken van een geboorteplan en is een helpende hand voor jou en je partner tijdens de bevalling.

De constante aanwezigheid van een doula bij je bevalling zorgt ervoor dat je weeën  makkelijker op gang komen en je bevalling soepeler verloopt. Je kunt bewuste keuzes maken, je zelfvertrouwen groeit en na de bevalling heb je en soepelere start met je kindje.

Door de aanwezigheid van een doula bij de bevalling geven moeders vaker borstvoeding, hebben ze meer zelfvertrouwen na de bevalling, minder vaak last van een depressie, een sterker band met hun baby en vertrouwen meer op eigen intuitie en laten zich niet leiden door wat andere zeggen.

De voordelen van een doula bij je bevalling (wetenschappelijk bewezen)

  • 25% kortere duur van de bevalling
  • 60% minder verzoeken om een ruggenprik
  • 40% minder kans op ingrepen als een kunstverlossing
  • 50% minder kans op een keizersnede
  • 40% minder gebruik van oxytocine (inleiden)
  • 30% minder behoefte aan pijnbestrijding
  • Minder postnatale depressies zes weken na de geboorte
  • Een grotere mate van tevredenheid over hun bevallingservaring
  • De partner is actiever betrokken bij de geboorte, daardoor goede start als ouders

Een vraag die heel erg vaak wordt gesteld en zeker niet onbegrijpelijk is.

De partner is een onmisbaar persoon tijdens jou bevalling. Maar ook voor jou partner is een bevalling spannend en iets onbekends. Vaak voelen ze zich emotioneel, machteloos en weten ze niet goed hoe ze hun vrouw het beste kunnen ondersteunen, Een doula is er om je partner tips te geven over hoe hij jou het beste kan ondersteunen en de rust behouden wanneer het even moeilijk is en om het even over te nemen wanneer je partner even een pauze nodig heeft.

Een doula is er niet om de partner te vervangen, maar ter versterking van het geboorteteam en een aanvulling op de zorg voor de bevallende vrouw.

Begrijpen wat er in het lichaam van de vrouw gebeurt bij de bevalling, wat de baarmoederspierlagen doen en wat voor negatieve invloed angst en stress op het proces hebben. Het is belangrijk om tijdens de bevalling te ontspannen, omdat je dan endorfines (natuurlijke pijnstilling en die twee keer zo sterk is als morfine) aanmaakt. Het vrouwelijk lichaam is gebouwd om te bevallen, een vrouw in coma is in staat te bevallen.

Ook belangrijk om te weten wat je gaat voelen tijdens de bevalling en hoe je daarmee kunt omgaan. Uit welke fases bestaat de bevalling en hoe herken je deze fases?

Ben je al op de hoogte van wat er allemaal mogelijk is rondom je bevalling? Wat zijn jou wensen en geboortevoorkeuren? Wil je in het ziekenhuis bevallen of thuis? Wat zijn de voor- en nadelen van een badbevalling? Welke natuurlijke pijnbestrijding is mogelijk en welke hebben consequenties? Heb je weleens van gehoord van het Gouden Uur? Hoe kan ik zelf de regie in handen nemen? Als plan A niet werkt is er nog een plan B. Er is meer mogelijk dan je denk!!!

Goed voorbereiden op bevalling zorgt er voor:

  • Dat je vol vertrouwen aan je nieuwe taak begint.
  • Dat je weet wat er in je lijf gebeurten hoe jullie daar op in kunnen spelen.
  • Dat je vertrouwen krijgt in je lichaam; jouw lijf is gemaakt om te baren en jij kunt dat ook!
  • Dat je weet hoe je ervoor zorgt dat de pijn geen loopje met je neemt.
  • Dat jij/jullie weten wat je keuzes zijn en zelf de regie houden.
  • Dat jij de baas bent over je eigen lijf en bevalling.
  • Dat angst plaats maakt voor vertrouwen.
  • Dat jij weet wat je opties zijn als je bevalling niet verloopt zoals gehoopt.
  • Dat je beter in je vel zit na de bevalling waardoor je ook krachtiger aan het moederschap begint.
  • De verloskundige is een medisch getrainde professional en een doula (geboortecoach) biedt geen medische ondersteuning
  • De verloskundige zorgt voor de gezondheid en veiligheid van de vrouw en haar baby tijdens de zwangerschap en na de geboorte
  • De doula is er voor emotionele steun en is een vertrouwd gezicht waar je een band mee hebt opgebouwd, terwijl de verloskundige de primaire zorgverlener is.
  • De doula leert de zwangere vrouw hoe ze zich kan ontspannen en de pijn kan verminderen tijdens de bevalling

Ik hoor regelmatig van cursisten (en met name de partners) dat ze bij het horen van de naam van de cursus en het zien van de kaft van het boek hadden verwacht dat het een “zweverige” cursus zou zijn. Deze cursus is absoluut geen zweverige cursus, maar juist een hele inspirerende cursus die heel informatief en praktisch is.

Tijdens de cursus hoor ik vaak dat ze de cursus helemaal niet zweverig vinden en ze heel anders tegen de bevalling zijn gaan aankijken. Ik ben zelf namelijk totaal niet zweverig en juist een heel nuchter en realistisch persoon.

Het woord HypnoBirthing klinkt heel zweverig, maar het is niet meer dan een vorm van zelfhypnose. Het gebeurt iedereen wel eens dat je naar een film zit te kijken en je partner iets tegen je zegt, maar dat het je geheel ontgaat wat er gezegd wordt.

HypnoBirthing is een methode om je te helpen de geboorte van je baby ontspannen door te komen. De methode is ontwikkeld door de Amerikaanse Mary Mongan en in Nederland inmiddels heel bekend. Het is een methode van zelfhypnose, waarbij ervan uit wordt gegaan, dat zwangerschap en geboorte normale, natuurlijke en gezonde levensprocessen zijn.

‘If you change the way you view birth, the way you birth will change’.

MARIE F. MONGAN

Meer informatie?

Saat jouw vraag hier niet tussen of wil je eens vrijblijvend kennismaken? Stuur dan een mailtje naar: